Väärennökset

Väärennöstiedotusta

Väärennökset eivät ole uusi ongelma numismatiikassa. Väärennösten saatavuus on kuitenkin viime aikoina helpottunut muun muassa kiinalaisten nettipalvelujen käytön lisääntymisen kautta. Voi käydä niin, että asiasta tietämättömät hankkivat väärennöksiä, jakelevat niitä eteenpäin ja lopulta väärennösten alkuperä jälleenmyyntiketjussa unohtuu. Myös netin huutokaupoissa kuten huuto.netissä ja eBayssa on myyjiä, jotka tietoisesti pyrkivät tekemään voittoja väärennöksiä myymällä. Harrastajan on hyvä tietää, että lähes kaikista vähänkään arvokkaammista kolikoista on olemassa väärennöksiä. On myös tärkeää tietää, että käytännössä kaikki väärennökset on tunnistettavissa. Onkin tärkeää että numismaattiset yhdistykset lisäävät harrastajien tietoisuutta ja osaamista väärennösten torjumiseksi.

Alla olevassa kuvassa on keinoja, joilla väärennöksien leviämistä voidaan ehkäistä ja kuinka niitä voidaan tunnistaa luotettavasti. Harrastajien tuen ja tiedotuksen lisäksi, tärkeä periaate on ”nollatoleranssi” väärennöksille. Eli kaupankäyntiä väärennöksillä ei tule hyväksyä. Myös oikeiden termien käyttö on tärkeää. Jos erehtymisvaara oikean ja väärän välillä on olemassa joko heti tai myöhemmin jälleenmyyntiketjussa, on kyseessä väärennös. Kopiot on aina merkittyjä, samoin replikat on ominaisuuksiltaan aina tunnistettavissa. Väärennösten jälleenmyynti sen sijaan on rangaistavaa.

 

 

Kuva: 21 tapaa välttyä, ennaltaehkäistä ja tunnistaa väärennöksiä

Mitä sitten harrastelijanumismaatikko voi tehdä? Ensiksikin on tärkeää, että kokoelman täydennykset hankitaan luotettavista lähteistä. SNYn huutokaupan ammattilaisten käsitellessä kymmeniä tuhansia seteleitä ja kolikoita vuosittain, väärennösten tunnistamiseen muodostuu vahva rutiini ja riski väärennöksien pääsemisestä kaupankäyntiin minimoituu. Toinen tärkeä asia on oman aihealueen tuntemus, näin vältytään selkeimmiltä huijauksilta. Esimerkiksi antiikin alue on haastava, ja ei-aikalaisväärennöksiä on olemassa jo 1600-luvulta alkaen eri laatuisina versioina. Paljon tietoa löytyy kirjallisuudesta,  laadukkailta nettisivuilta ja SNY:n omista julkaisuista. Myös aktiivinen yhdistyksen antiikkikerho on hyvä tiedonlähde. Jos väärennöksiä on kokoelmaan joutunut, olisi ne hyvä merkitä selvästi, jotta erehtymisvaara jatkossa minimoituu. SNY myös ylläpitää väärennöskokoelmaa, ja ottaa mielellään vastaan löydettyjä väärennöksiä. Väärennöskokoelmaa hyödynnetään tiedotukseen jäsenistölle, ja siihen voi tutustua yhdistyksen tiloissa Mechelininkadulla.

Ainakin arvokkaammat hankinnat omaan kokoelmaan on syytä tutkia varmuuden vuoksi, etenkin jos on yhtään syytä epäillä väärennöstä. Peruskeinoina on tarkastaa kolikon paino tarkalla vaa’alla ja mitat elektronisella työntömitalla. Lisäksi kolikon ulkoasu kannattaa tarkastaa suurennuslasilla tai luupilla. Epätasainen pinta, kiillotusjäljet, reunanlaatu ja yksityiskohdat paljastavat ison osan väärennöksistä. Jos väärennös on juuri hankittu, tulee siitä vaatia rahat takaisin. Väärennös tulisi tuhota, leimata esimerkiksi C-leimalla (copy) tai vaikkapa antaa SNYn kokoelmiin, ja näin raha on jatkossa poissa markkinoilta. Väärennysasioissa voit olla yhteydessä yhdistyksen yhteyshenkilöön aki.tsupari(a)gmail.com. Myös yhdistyksen toimistolla sekä toiminnanjohtaja että huutokaupanhoitaja auttavat väärennöksiin liittyvissä kysymyksissä.

Ohessa SNYn tukimateriaalia väärennysten ennaltaehkäisyyn ja tunnistamiseen:

www.snynumis.fi/vaarennokset/tukipaketti.pdf

Tukimateriaalia päivitetään jatkuvasti ja sinne lisätään ajankohtaisia ja tärkeimpiä esimerkkejä väärennöksistä.