Sosiaalinen media

Seuraa yhdistystä Facebookissa.

 

Suomen Numismaattinen Yhdistys

21 hours 6 minutes ago

Rahamuseoon pääsee pian taas!

Suomen Numismaattinen Yhdistys

22 hours 48 minutes ago

Suomen Numismaattisen Yhdistyksen nettihuutokauppa n:o 15 on avattu. Pääset huutokauppaan oheisen linkin kautta: snynumis.fi/huutokauppa/huutokaupat/

Huutokaupassa on monia mielenkiintoisia kohteita, kuten 100 markan Vaasassa painettu seteli. Lue siitä lisää alta.

Helsingin pommitusten vuoksi jo pari viikkoa talvisodan syttymisen jälkeen osia setelituotannosta päätettiin siirtää Vaasaan. Tällöin vaasalainen kirjapaino tuli poikkeustilanteessa jo toisen kerran setelipainoksi (edellinen valkoisten Vaasan setelit sisällissodan aikana). Talvisodan aikana Vaasan setelipainossa painettiin 50 markan, 100 markan ja 500 markan seteleitä. 100 markan setelien kokonaispainomäärä oli 454.000 kappaletta, ja ne painettiin 16.12.1939-20.1.1940. Setelien numerot ovat AB0094001-AB0548000.

Huutokaupattavana olevan setelin on allekirjoittaneet Kivialho ja Alsiala, ja sen sarjanumero on AB0302689. Setelin kuntoluokka on 1?-1 ja sen lähtöhinta on 200 euroa. Katso kuva ohesta.

Suomen Numismaattinen Yhdistys

1 day 19 hours ago

Suomen Numismaattisen Yhdistyksen 15. vain netissä järjestettävä huutokauppa on avattu. Tervetuloa osallistumaan! Huutokauppa on auki maanantaihin 1.11.2021 kello 20 saakka.

Huutokaupassa on erittäin paljon mielenkiintoisia kohteita. Huutokaupattavana on muun muassa mielenkiintoinen Vaasassa painettu 100 markkaa 1922, litt. C. Seteli painettiin todellisuudessa talvisodan aikana, lisää tietoa setelistä ohessa.

Helsingin pommitusten vuoksi jo pari viikkoa talvisodan syttymisen jälkeen osia setelituotannosta päätettiin siirtää Vaasaan. Tällöin vaasalainen kirjapaino tuli poikkeustilanteessa jo toisen kerran setelipainoksi (edellinen valkoisten Vaasan setelit sisällissodan aikana). Talvisodan aikana Vaasan setelipainossa painettiin 50 markan, 100 markan ja 500 markan seteleitä. 100 markan setelien kokonaispainomäärä oli 454.000 kappaletta, ja ne painettiin 16.12.1939-20.1.1940. Setelien numerot ovat AB0094001-AB0548000. Setelin lähtöhinta huutokaupassa on 200 euroa.

Huutokauppaan voit osallistua oheisen linkin kautta: www.philabid.fi/indexget.php?y=1017&k=0
kautta.

Suomen Numismaattinen Yhdistys

2 days 22 hours ago

Yhdistyksemme ensimmäinen numismatiikka-aiheinen webinaari: Rahan käyttö keskiajalla sai hyvän vastaanoton ja sitä oli kuuntelemassa livenä yli 50 henkilöä. Esityksen piti yhdistyksemme tutkijajäsen FT Frida Ehrnsten.

Oheisen linkin kautta voit katsoa YouTube tallenteen. Jos haluat saada kutsun seuraaviin webinaareihin laita sähköpostia aki.tsupari@snynumis.fi. Seuraava webinaari järjestetään 16.11 kello 18-19 ja sen aiheena on Jatkosodan asevelimerkit.

Suomen Numismaattinen Yhdistys

5 days 22 hours ago

Ensimmäisen kattavan sisältöosion SNY:n tietopankkiin on valmistellut yhdistyksemme Eurokerho. Kuten monet tietävät 2 € erikoisrahoja on julkaistu vuodesta 2004 lähtien. Jokainen euromaa saa julkaista kaksi 2€ erikoisrahaa (tunnetaan myös nimellä 2 € juhlaraha) vuodessa. Näin 2 €:n erikoisrahoja on ilmestynyt jo yli 500 erilaista. Lisäksi tunnetaan kymmeniä variantteja. 2 €:n erikoisrahoissa riittääkin kerättävää ja alkuun pääsee jo pienelläkin panostuksella.

Ohessa tietopankissa oleva kattava luettelo ilmestymisjärjestyksessä kaikista 2 € erikoisrahoista lyöntimäärineen:
tietopankki.snynumis.fi/eurot/eurokolikot/eurokolikoiden-keraily/2-e-erikoisrahat/

Yllä oleva linkki toimii erittäin hyvin myös älypuhelimella, joten rahojen nopea etsiminen on mahdollista missä vaan. Lisätietoja kustakin rahasta saat klikkaamalla haluamaasi rahaa. Rahojen tunnistaminen vuoden ja maan perusteella on listasta ja hakua rajaamalla helppoa. Linkki kannattaa tallentaa muistiin tulevaa käyttöä varten.

Lisäksi lisää tietoa 2 € erikoisrahojen keräilystä löydät oheisista linkeistä:
tietopankki.snynumis.fi/eurot/eurokolikot/eurokolikoiden-keraily/2-e-erikoisrahat/

tietopankki.snynumis.fi/eurot/eurokolikot/eurokolikoiden-keraily/

Suomen Numismaattinen Yhdistys

1 week 3 days ago

Uutena suomalaisena numismaattisena kirjana on nyt saatavilla Mauritz Hallbergin kokoelmat, osa 1: Mitalit. Valtioneuvos Mauritz Hallberg (1851–1924) oli perustamassa Suomen Numismaattista Yhdistystä vuonna 1914 ja hän oli merkittävä numismatiikan keräilijä. Uusi kirja on ilmestynyt syyskuussa 2021 ja se on Pohjanmaan museon julkaisema. Kirja on nyt saatavilla nyt yhdistyksen kirjamyynnin kautta. Uusi kirja on kovakantinen ja siinä on 230 sivua.

Mauritz Hallbergin kokoelmaa pidetään lähes suomalaisen Antellin kokoelman veroisena numismaattisena kokoelmana. Antellin kokoelma on Suomen merkittävin yksityisen keräilijän kokoelma, ja se kuuluu nykyään Kansallismuseon rahakammion kokoelmiin. Hallbergin kokoelma on puolestaan lahjoitettu Pohjanmaan museolle. Hallbergin kiinnostus keräilyssä suuntautui Suomen rahahistoriaan ja mitaleihin. Käytännössä tämä tarkoitti Ruotsin ja Venäjän rahoja sekä mitaleita, jotka liittyivät suomalaissyntyisiin tai Suomessa vaikuttaneisiin henkilöihin sekä tapahtumiin Suomen alueella. Kirjassa on värikuvat noin 900 mitalista selitteineen.

Kirjan hinta on 30 euroa.

Kaikki kirjatilaukset voi tehdä sähköpostilla Juha Hyötyläiseltä jumailhy@gmail.com. Tilaukseen lisätään postikulut, jotka ovat 7 €. Seitsemän euron postikuluun eli samaan pakettiin mahtuu jopa 4 kirjaa, vahvistamme kuitenkin postikulun tilauksen yhteydessä. Kirjat voi myös noutaa SNY:n toimistolta Maneesikadulta.

Suomen Numismaattinen Yhdistys

1 week 5 days ago

Eräänä antiikin ajan kauneimpana rahana pidetään Ostian sestertiusta. Rahaan on kuvattu Keisari Nero 17-vuotiaana sekä Ostian satama.

Ostian sataman rakentaminen aloitettiin keisari Claudiuksen aikana ja se valmistui vuonna 64 jaa.

Katso oheisesta videosta tarina rahan taustalla ANS (American Numismatic Society) esittämänä.

Suomen Numismaattinen Yhdistys

1 week 6 days ago

Jotkin keräilyrahojen väärentäjät ovat valmiita käyttämään monenlaisia keinoja väärennösten "tehtailuun". Ohessa tarina, jossa Egyptin 5 piastren seteli vuodelta 1940 oli halkaistu kahdeksi yksipuoliseksi seteliksi erikoistyökaluilla. Yksipuolinen seteli voi olla koe tai specimen raha, jota ei varsinaisesti ole tarkoitettu rahakiertoon, mutta jolla on numismaatikoita kiinnostavaa erityistä keräilyarvoa. Näin "tavallisestakin" rahasta voidaan muka saada harvinainen keräilykappale.

Tarkemmassa tutkinnassa väärentäjä jäi kiinni monesta syystä:
- Sarjanumero ei ollut tyypillinen koe tai specimen rahoille (usein sitä ei ole tai se on geneerinen kuten "0000000")
- Setelin paperi oli puolta normaalia seteliä ohuempi
- rahaa ei oltu päällepainatuksella merkitty koe (proof) tai specimen rahaksi, kuten yleensä näissä tapauksissa tehdään
- erikoisvalolla rahaa tutkittaessa paljastui kemikaalin hyödyntäminen rahan halkaisussa, kemikaali näkyi läpivalaisussa
- lisäksi rahassa oli suurennettaessa outoa epätasaisuutta etenkin reunoissa
- koerahoissa ei usein ole vesileimaa, näistä rahoista toisessa sellainen kuitenkin oli

Harvinaiset rahat ja virheet kannattaakin tutkia tarkoin tai vähintäänkin varmistaa, että ne hankitaan luotettavilta jälleenmyyjiltä.

Suomen Numismaattinen Yhdistys

2 weeks 1 day ago

Iltalehdessä esitellään tänään arvokkaita markka-ajan rahoja sekä euroja. Arvokkaina markka-ajan rahoina esitellään 50 penniä 1876, markka 1949, 5000 markkaa 1939, 1 markka 1864 , autonomian kultarahat ja 500 markkaa 1898.

Lisäksi artikkelissa listataan kalleimmat 2 euron erikoisrahat, joista arvokkain on vuoden 2007 Monacon Grace Kelly. Sen arviohinta on julkaisustaan lähtien ollut reilussa nousussa ja kysyntä on jatkuvasti kasvanut. Lista ohessa mukana.

Otsikosta poiketen lompakosta erityisen arvokkaita euroja tuskin löytyy, ne ovat keräilyrahoja ja vain harvat niistä ovat menneet kiertoon...

www.iltalehti.fi/asumisartikkelit/a/219e6f95-2a60-4f87-a65f-5837e0cead44

Suomen Numismaattinen Yhdistys

2 weeks 5 days ago

Rooman keisarien rahat on yleinen antiikin rahojen keräilykohde. Rahoissa on yleensä keisarien muotokuvia, ja niistä voi nähdä mielenkiintoisia kehityskulkuja, etenkin jos keisarin hallintokausi on ollut pitkä.

Keisari Nero hallitsi Roomaa vuosina 54-68, ja valtaan tullessaan hän oli varsin nuori. Katso oheisista rahoista kuinka keisarin muotokuva rahoissa kehittyi Neron vanhentuessa ja hallintokauden loputtua muuntuen jo lähes karikatyyreiksi.

Oheisessa artikkelissa on vastaavat kuvat muun muassa Marcus Aureliuksen, Commoduksen ja Caracallan hallintokauden ajalta.

Suomen Numismaattinen Yhdistys

2 weeks 6 days ago

Yhdistyksen Turun kerho kokoontuu taas tänään perjantaina 1.10. klo 17 perinteisessä paikassa eli Mallaskukossa (Yliopistonkatu 37). Tervetuloa kaikki Turussa tänään olevat yhdistyksen jäsenet!

Suomen Numismaattinen Yhdistys

3 weeks 2 days ago

Keräilyrahojen käsittelyohjeet voivat tuntua "hassuilta", mutta niiden avulla voit varmistaa, että keräilyrahojesi arvo säilyy myös tulevaisuudessa. Ohessa 5 olennaista sääntöä:
1. Varmista että kätesi ovat puhtaat
2. Kolikkoa etu-ja takapuolelle ei tulisi paljain käsin koskea, vaan kolikkoa tulisi pitää kiinni syrjistä.
3. Varo, ettei kolikkoon joudu kosteutta (esimerkiksi syljestä puhuessa)
4. Laita rahat pehmeälle alustalle.
5. Puuvillahanskojen tai liinan käyttö rahaa käsiteltäessä.

Lue lisää oheisesta artikkelista.

Suomen Numismaattinen Yhdistys

3 weeks 4 days ago

Somekanavissa voi olla erityisen paljon tarjolla myös väärennöksiä, joihin kokematon tai myös kokenutkin rahankerääjä voi langeta. ACEF (Anti-Counterfeiting Educational Foundation) varoittaa etenkin Facebookin ponnahdusmainoksista, joissa on viime aikoina ollut enenevässä määrin myynnissä väärennettyjä keräilyrahoja. Harvinaiset rahat kannattaakin hankkia tunnetuista ja luotettavista lähteistä, joissa aitous on varmennettu. Ohessa linkki Coinweekin artikkeliin aiheesta.

Suomen Numismaattinen Yhdistys

1 month 3 days ago

Vuonna 1896 Klondikessa Kanadan Yukonissa löytynyt kulta aiheutti suuren kultaryntäyksen. Jo paljon ennen sitä maailman ensimmäiset metallirahat valmistettiin elektronista eli kullan ja hopean luonnollisesta sekoituksesta Lyydiassa noin 600 ennen ajan alkua. Kulta onkin kiehtonut ihmisiä kautta aikojen sekä rahoissa että metallina. Lue oheisesta artikkelista lisää.

Suomen Numismaattinen Yhdistys

1 month 1 week ago

Osallistu jäsenkyselyyn! SNY järjesti edellisen jäsenkyselyn kaksi vuotta sitten vuonna 2019. Jäsenistö toivoi edellisessä jäsenkyselyssä esimerkiksi aktiivisempaa viestintää yhdistyksen toiminnasta.

Vuoden 2020 alusta viestintää varten käynnistettiin jäsenkirje, joka lähetetään kaikille, joiden sähköpostiosoite on yhdistyksen tiedossa. Lisäksi edellisen jäsenkyselyn jälkeen yhdistys on panostanut aiempaa enemmän kerhotoimintaa ja jäsenistöä palveleviin toimitiloihin, numismaattisten kirjojen hankintaa yhdistyksen kautta on helpotettu ja yhdistys on perustanut uuden aktiivisen eurokerhon, joka toimii fyysisten tapaamisten lisäksi myös Teamsin kautta etänä. Etäyhteyksien käyttö mahdollistaa kerhon toimintaan osallistumisen aiempaa helpommin myös muualta kuin pääkaupunkiseudulta.

Yhdistys haluaakin nyt uudessa ja jonkin verran edellisestä muokatussa jäsenkyselyssä selvittää ovatko edellisen jäsenkyselyn perusteella tehdyt parannukset toimintaan oikeanlaisia ja mitä asioita tulisi viedä eteenpäin seuraavaksi.

Toivommekin, että käyttäisitte 8-10 minuuttia jäsenkyselyn täyttämiseen ja palautteen antamiseen.

Jäsenkyselyyn voi osallistua yhdistyksen nettisivuilta (katso uutiset): snynumis.fi/yhdistys/numismaattinen-yhdistys/

Kysely sulkeutuu sunnuntaina 19.9.

Suomen Numismaattinen Yhdistys

1 month 1 week ago

www.is.fi/taloussanomat/art-2000008249490.html

Suomen Numismaattinen Yhdistys

1 month 2 weeks ago

Loppuvuoden tarjous! Suomen Numismaattinen Yhdistys (SNY) on Suomen suurin ja ainoa valtakunnallinen numismaattinen yhdistys. Yhdistyksen vuosijäsenyyden hinta on 30 euroa ja alle 18-vuotiaille jäsenyyden hinta on vain 5 euroa.

Vuoden tullessa loppupuolelle tällä hetkellä liittyvät saavat yhdistyksen loppuvuoden jäsenyyden ilmaiseksi! Nyt kannattaa siis liittyä jäseneksi.

Yhdistyksen jäsenetuna on neljä kertaa vuodessa ilmestyvä Numismaattinen Aikakauslehti ja huutokauppaluettelo. Lisäksi jäsenet saavat sähköpostitse jäsenkirjeen, jonka tiedoilla pyritään edesauttamaan numismaattista harrastustoimintaa.

Jäsenet saavat myös laadukkaan Suomen rahojen hinnaston Keräilijän oppaan sen ilmestyessä (seuraava oppaan ilmestyminen on suunniteltu ensi vuodelle).

Jäsenet voivat osallistua yhdistyksen kerhotoimintaan ja webinaareihin. Kerhoja on 7 eri aihealueilla kuten antiikin rahat, eurot, setelit, kunniamerkit sekä paikalliskerhot. Jäsenet saavat myös jäsenetuna alennuksia esimerkiksi numismaattisesta kirjallisuudesta ja jäsenetujen kattavuutta pyritään jatkuvasti lisäämään.

Yhdistys järjestää vuosittain myös 5-6 laadukasta ja kansainvälistä huutokauppaa. Jäsenille myös kohteiden arviointi on ilmainen. Yhdistyksen jäsenien käytettävissä on laadukas numismaattinen käsikirjasto yhdistyksen toimitiloissa Maneesikadulla.

Yhdistys pyrkii toiminnallaan edistämään numismaattista harrastustoimintaa, tutkimusta sekä saattamaan samankaltaisista asioista kiinnostuneita ihmisiä yhteen.

Kannattaa siis liittyä, tervetuloa toimintaan mukaan, jokaiselle on jotakin!

Liittyminen jäseneksi onnistuu oheisen linkin kautta:
snynumis.fi/yhdistys/jasenyys/

Suomen Numismaattinen Yhdistys

1 month 3 weeks ago

SNY:n Eurokerhon syksyn ensimmäinen iltama pidetään Teams sovelluksella torstaina 23.9.2021 18:00 alkaen. Illan teemana on ”Mobiililaitteissa käytettävät euroaiheiset sovellukset”, jonka Jukka Konttinen pitää. Tervetuloa seuraamaan esitystä. Ennakkoon voi ilmoittautua snynumis.fi/yhdistys/kerhot/eurokerho/ kautta.
Eurokerho on SNY:n kerhoista uusin ja on perustettu syksyllä 2020.

Suomen Numismaattinen Yhdistys

1 month 3 weeks ago

Tarinaa yhdestä Suomen historian ehkä halutuimmasta kolikosta.
www.taloustaito.fi/vapaalla/harvinainen-1-markan-raha-huutokaupassa--tama-kuparimarkka-puuttuu-monesta-kokoelmasta/#71f54d0b

Suomen Numismaattinen Yhdistys

1 month 3 weeks ago

Suomen Numismaattisen Yhdistyksen huutokauppa 420. on avattu. Huutokauppaan voi osallistua sivuston www.snynumis.fi kautta, ja se järjestetään vain netin kautta. Huutokaupassa on yli 1 000 kohdetta. Mielenkiintoisina suomalaisina kohteina huutokaupassa on esimerkiksi kuparinen markka vuodelta 1949 sekä penni vuodelta 1864. Huutokauppa on avoinna lauantaihin 11.9 kello 18 saakka.