Webinaarit

SNY on käynnistänyt webinaarisarjan, johon on helppoa osallistua matalalla kynnyksellä etänä Teamsin kautta, ja sen kautta pyritään tarjoamaan laadukkaita esityksiä numismatiikasta ja sitä sivuavista aiheista.

Webinaarisarjaan voi ilmoittautua yhdistyksen puheenjohtajalle aki.tsupari(a)snynumis.fi, ja lähetämme teille Teams-kutsut tilaisuuksiin.

Webinaari 2: Tiistaina 16.11.2021 kello 18-19, Aiheena: Jatkosodan asevelimerkit (Matti Allonen)

Asevelimerkit ovat samaan joukko-osastoon kuuluvien aseveljien yhteisöllisyyttä kuvaavia merkkejä. Jokaisella merkillä on taustansa ja tarinansa.  Päämaja vastusteli, mutta se joutui nöyrtymään sotilaiden omien asevelimerkkien teettämisen vyöryyn. Erilaisia merkkejä tehtiin yli 500 kappaletta.

Sotilaiden omien asevelimerkkien tehtailu aloitettiin heti jatkosodan alussa välirauhan ja talvisodan innoittamina. Pienet ryhmät komppanioista aina divisiooniin aloittivat merkkien suunnittelun ja myös toteuttivat niitä melko vaikeissa olosuhteissa ja materiaalipulan vallitessa ja kaiken lisäksi korkeimpien esimiesten innoittamina.

Jatkosodan asevelimerkit kirjan kirjoittajana ollut Matti Allonen kertoo asevelimerkeistä SNY:n webinaarissa. Tervetuloa!

Webinaari 1: Tiistaina 28.9.2021 kello 18-19, Aiheena: Rahan käyttö keskiajalla (FT Frida Ehrnsten)

Ensimmäisen webinaarin piti yhdistyksemme tutkijajäsen ja filosofian tohtori Frida Ehrnsten. Ehrnstenin numismatiikka-aiheinen väitös valmistui vuonna 2019, ja siinä tutkittiin rahan käyttöä Suomessa vuosina 1200-1560. ”Rahalöydöt kertovat keskiaikaisen yhteiskunnan kehityksestä ja rahojen leviämisestä. Rahatalouteen siirtyminen nykyisen Suomen alueella eteni sitä mukaa kun Ruotsin valtakunta laajeni itään. Rahat toivat mukanaan aivan uuden tavan arvottaa ympäristöä. Vaurautta ja köyhyyttä voitiin nyt mitata rahallisesti, ja rahoista tuli yleisesti hyväksytty väline tähän tarkoitukseen.”

Kustaa Vaasan taaleri rahalöytö Suomesta

Ohessa linkki esitysmateriaaliin: LINKKI