Webinaarit

SNY on käynnistänyt webinaarisarjan, johon on helppoa osallistua matalalla kynnyksellä etänä Teamsin kautta, ja sen kautta pyritään tarjoamaan laadukkaita esityksiä numismatiikasta ja sitä sivuavista aiheista.

SNY kanava löytyy YouTubesta oheisen linkin kautta: SNY YouTubessa. Kannattaa tilata kanava niin pysyt ajan tasalla päivityksistä.

 

Webinaari 6: Tiistaina 12.3. kello 18-19

Jyrki Muona: Antiikin rahojen väärennökset.  Webinaari pidetään Teamsissa, ilmoittautumiset toiminnanjohtajan sähköpostiin.

 

Webinaari 5: Keskiviikkona 26.10.2022 kello 18-19 – Keskiajan hopearahat – rahanlyönti Turun linnassa

Turku oli ainoa paikka Suomessa, missä sijaitsi rahapaja keskiajalla. Rahapaja perustettiin Eerik Pommerilaisen aikana vuoden 1410 tienoilla. Aluksi Turussa lyötiin kuuden penningin arvoisia ns. kuusinaisia erityisesti valtakunnan itäistä osaa varten. Kristoffer Baijerilaisen ja Kaarle Knuutinpojan aikana rahanlyönti jatkui, mutta tässä vaiheessa Turussa lyötiin muiden rahapajojen tapaan aurtoja ja penninkejä. Rahapaja oli Kustaa Vaasan aikana hetkellisesti uudestaan toiminnassa 1520-luvulla ja vuosina 1556–1558.

Turun museokeskus on tehnyt julkaisun Turun keskiaikaisesta rahanlyönnistä yhteistyössä Suomen Numismaattisen Yhdistyksen ja Svenska Numismatiska Föreningenin kanssa. Teos julkaistiin marraskuussa 2022.

Webinaarissa Petteri Järvi ja Frida Ehrnsten kertovat ensin kirjaprojektista ja lyhyesti kirjan sisällöstä, jonka jälkeen Yrjö Hyötyniemi käy tarkemmin läpi Eerik Pommerilaisen aikana lyötyjä kuusinaisia ja niiden arvoa. Artikkelissaan Hyötyniemi esittää kuusinaisen ja suomalaisen maamarkan olleen sidoksissa toisiinsa ja ensin mainitun olleen tämän vuoksi Ruotsin valtakunnassa ainutlaatuinen ja vakaa, suomalaisen yhteiskunnan tarpeisiin luotu rahayksikkö.

Webinaarin näet oheisen linkin kautta: https://www.youtube.com/watch?v=4u4sRyn2CEM

 

Turussa lyöty kuusinainen noin vuonna 1410
Turussa lyöty kuusinainen noin vuonna 1410

 

 

 

 

 

Webinaari 4: Torstaina 28.4.2022 kello 18-19 – Turun linnan raha- ja mitalikabinetti (Petteri Järvi) 

Turun linnassa on ollut vuodesta 1891 alkaen numismaattinen näyttely, joka ollut esillä jatkuvasti lyhyitä katkoja lukuun ottamatta kolmessa eri paikassa esilinnassa. Tällä hetkellä Turun museokeskuksen Turun linnassa esillä oleva näyttely on ainoa numismaattinen näyttely Suomessa, missä on esillä maksuvälineitä, mitaleja ja kunniamerkkejä.

Webinaarin tallenne löytyy ohesta: https://youtu.be/8B-Wp6ybvjU

 

Täydellinen sarja Kaarle XII:n kuparisia 1 hopeataalerin arvoisia hätärahoja (ns. Görtzin jumalat).
Turun linnan kokoelman täydellinen sarja Kaarle XII:n kuparisia 1 hopeataalerin arvoisia hätärahoja (ns. Görtzin jumalat).

Webinaari 3: Tiistaina 8.2.2022 kello 18-19 – Eurooppalaisen yhteisvaluutan ensimmäiset devalvaatiot (Jyrki Muona)

Euroopan historiassa yhdeksi yhteisvaluutan ajaksi voidaan laskea Rooman valtakunnan rahan käyttö maantieteellisesti laajalla omalla alueellaan ja myös sen ulkopuolella käypänä maksuvälineenä.  Rooman valtakunnan hopearaha oli nimeltään denaari, ja kultaraha nimeltään aureus. Keisari Neron (54-68 jaa.) uudistukset ja tuhlaileva rahankäyttö johtivat kassakriisiin, joka ratkaistiin devalvoinnilla eli rahan arvon tarkoituksellisella heikentämisellä.

Perinteisen käsityksen mukaan ensimmäisellä vuosisadalla rakentuneen Rooman rahajärjestelmä ajautui hyvin aikaisessa vaiheessa vaikeuksiin ja sen alamäki huipentui muutaman vuosisadan aikana lopulliseen kaaokseen. Uusien tutkimusmenetelmien ansiosta kuva on muuttumassa ja todella paljon. Keskeisessä asemassa on ollut keisari Nero ja denaarin asema suhteessa muihin rahoihin ja kultaan. Muutokset eivät olleet pelkkiä reaktioita ongelmiin, niiden taustalla oli rahajärjestelmän kokonaisuudistus ja joidenkin viitteiden perusteella hyvin kehittynyt käsitys rahapolitiikasta. Miten tähän on päädytty?

Professori Jyrki Muona kertoo mielenkiintoisesta ja ajankohtaisesta aiheesta nykyisen viime vuosina totuttua nopeamman inflaation aikana Suomen Numismaattisen Yhdistyksen webinaarissa, jonka tallenne on ohessa: https://youtu.be/9MQMDF0we9Q

 

Webinaari 2: Tiistaina 16.11.2021 kello 18-19, Aiheena: Jatkosodan asevelimerkit (Matti Allonen)

Asevelimerkit ovat samaan joukko-osastoon kuuluvien aseveljien yhteisöllisyyttä kuvaavia merkkejä. Jokaisella merkillä on taustansa ja tarinansa.  Päämaja vastusteli, mutta se joutui nöyrtymään sotilaiden omien asevelimerkkien teettämisen vyöryyn. Erilaisia merkkejä tehtiin yli 500 kappaletta.

Sotilaiden omien asevelimerkkien tehtailu aloitettiin heti jatkosodan alussa välirauhan ja talvisodan innoittamina. Pienet ryhmät komppanioista aina divisiooniin aloittivat merkkien suunnittelun ja myös toteuttivat niitä melko vaikeissa olosuhteissa ja materiaalipulan vallitessa ja kaiken lisäksi korkeimpien esimiesten innoittamina.

Jatkosodan asevelimerkit kirjan kirjoittajana ollut Matti Allonen kertoo asevelimerkeistä SNY:n webinaarissa.

Ohessa linkki webinaarin tallenteeseen: https://www.youtube.com/watch?v=P6epd3oiwoU

Webinaari 1: Tiistaina 28.9.2021 kello 18-19, Aiheena: Rahan käyttö keskiajalla (FT Frida Ehrnsten)

Ensimmäisen webinaarin piti yhdistyksemme tutkijajäsen ja filosofian tohtori Frida Ehrnsten. Ehrnstenin numismatiikka-aiheinen väitös valmistui vuonna 2019, ja siinä tutkittiin rahan käyttöä Suomessa vuosina 1200-1560. ”Rahalöydöt kertovat keskiaikaisen yhteiskunnan kehityksestä ja rahojen leviämisestä. Rahatalouteen siirtyminen nykyisen Suomen alueella eteni sitä mukaa kun Ruotsin valtakunta laajeni itään. Rahat toivat mukanaan aivan uuden tavan arvottaa ympäristöä. Vaurautta ja köyhyyttä voitiin nyt mitata rahallisesti, ja rahoista tuli yleisesti hyväksytty väline tähän tarkoitukseen.”

Kustaa Vaasan taaleri rahalöytö Suomesta
Kustaa Vaasan taaleri rahalöytö Suomesta

Ohessa linkki esitysmateriaaliin: LINKKI

Ja esityksen tallenne:

https://www.youtube.com/watch?v=O337hkSD_mo