SNY Ruotsin numismaattisen yhdistyksen vieraana

Ruotsin numismaattinen yhdistys (Svenska Numismatiska Föreningen, SNF) ja Suomen Numismaattinen Yhdistys ovat päättäneet syventää ja laajentaa yhteistyötä. Keskustelu asiasta aloitettiin NNU:n kokouksessa Oslossa toukokuussa 2017, ja sitä jatkettiin toukokuussa 2018, kun SNF ensimmäistä kertaa kokoontui Turussa. Samalla SNF kutsui SNY:n vierailulle Ruotsiin. Tukholmassa ja Uppsalassa 8.–9. joulukuuta 2018 pidetyssä tapaamisessa keskusteltiin laajasti yhteistyön toteuttamismuodoista. Tapaamiseen osallistuivat SNY:stä Petteri Järvi, Frida Ehrnsten, Juha Hyötyläinen ja Yrjö Hyötyniemi. Isäntäyhdistyksestä paikalla olivat Jan-Olof Björk, Ingemar Svenson, Ronny Jansson, Lars Eriksson, Curt Ekström, Lennart Castenhag, Roger Svensson, Bengt Granath, Erik Lie, Andreas Westermark ja Roland Falkensson.

Lauantai 8.12. alkoi tutustumisella SNF:n toimisto- ja kerhotiloihin Banérgatanilla. SNF:n hallitus puheenjohtajansa Jan-Olof Björkin johdolla esitteli tiloja, jotka omistaa Sven Svenssonin säätiö. Säätiöllä on merkittävä rooli pohjoismaisen numismatiikan tukemisessa. Tämän jälkeen ohjelmassa oli SNF:n tarjoama lounas ja opastettu kierros Vasa-museossa. Siellä perehdyimme erityisesti laivasta löydettyihin rahoihin. Vuonna 1628 uponneesta Vasasta on löydetty noin 4 000 rahaa, joista vain 46 on hopeisia. Kultarahoja uponneesta laivasta ole ei löytynyt ensimmäistäkään. Kuparin käyttö rahametallina oli alkanut 1624 eli vain muutama vuosi ennen Vasan uppoamista. Vasasta löytyneistä rahoista kiinnostuneen kannattaa hankkia Wasastudier -sarjaan kuuluvaa Ur sjömannens kista och Tunna (Wasastudier 10, Stockholm 1982), missä löytyneet rahat esitellään kattavasti. Vuonna 1982 julkaistua pientä nidettä sai ostaa Vasa-museon kaupasta varsin kohtuulliseen 50 kruunun hintaan.

Iltapäivällä oltiin jälleen Banérgatanin tiloissa ja neuvoteltiin yhteistyöstä. Sitä tullaan lisäämään aikakauslehtien, nettisivujen, julkaisujen, seminaarien ja väärennöksistä tiedottamisen suhteen. Lehtien suhteen yhteistyötä on jo tehty, sillä Jan-Olof Björkin juttu SNF:n vuosikokouksesta Turussa julkaistiin sekä Svensk Numismatisk Tidskriftin että Numismaattisen Aikakauslehden viime vuoden syyskuun numeroissa. Jatkossa tavoitteena on vaihtaa entistä enemmän artikkeleita lehtien välillä. Molempien maiden lukijoita kiinnostavia tekstejä voidaan kääntää ruotsista suomeksi ja suomesta ruotsiksi. Myös yhdistysten nettisivuille tullaan jatkossa laittamaan linkkejä toisen yhdistyksen sivuille yhteisesti kiinnostavista asioista. Tällä tavoin linkittämällä pyritään myös lisäämään tietoa yhdistysten julkaisuista molemmissa maissa. Yhdistysten nettisivujen todettiin olevan myös hyvä tapa levittää tietoa väärennöksistä, joiden lisääntyminen on ongelma molemmissa maissa.

Keskeisenä toimintamuotona on ollut esillä yhteisen julkaisun tekeminen sekä seminaarin järjestäminen. Nyt käydyissä neuvotteluissa päätettiin yhdistää nämä kaksi asiaa. Julkaisun ja seminaarin aiheeksi valittiin molemmissa maissa kiinnostusta herättävät Turun rahapajan keskiaikaiset rahat. Tavoitteena on tehdä laaja kokonaan kaksikielinen julkaisu, johon pyydetään useita kirjoittajia molemmista maista. Rahojen ja rahalyönnin lisäksi julkaisussa esitellään myös Turun linnaa, ja asiasta on käyty alustavia neuvotteluja linnan museotoiminnasta vastaavan Turun museokeskuksen kanssa. Tavoitteena on järjestää kirjan julkistamisseminaari vuoden 2020 lopussa tai 2021 alussa. Sisältörikas, mukava ja tuloksellinen lauantai päättyi SNF:n tarjoamaan illalliseen ravintola Auberginessa.

Sunnuntaina 9.12. oli vuorossa SNF:n uusimman kirjan julkaiseminen Uppsalassa. Julkistamistilaisuus ja siihen liittyvät luennot pidettiin Uppsalan yliopiston vanhimmassa säilyneessä rakennuksessa Gustavianumissa. Jos paikka oli hieno, niin sitä oli myös julkaistu teos SVEONUM MONUMENTA VETUSTA – The Numismatic Collection of Elias Brenner and Pavel Grigorievich Demidov, joka käsittelee ruotsalaisen numismatiikan isänä pidettyä, Isossakyrössä syntynyttä, Elias Brenneriä (1647–1717) ja hänen kokoelmaansa sekä kokoelman myöhäisempää omistajaa Pavel Grigorjevitsh Demidovia. Nyt julkaistu monografia on täydennetty versio 2017 venäjäksi ilmestyneestä teoksesta, joka julkaistiin Pushkinin valtiollisessa taidemuseossa Moskovassa 2017–2018 esillä olleen Brenner-näyttelyn yhteydessä. Kirjan kirjoittaja Julia Krasnobaeva työskentelee Pushkin-museon numismaattisella osastolla. Merkittävä osa säilyneestä Brennerin kokoelmasta (486 esinettä) kuuluu museon kokoelmiin ja tri Krasnobaeva on työnsä kautta hyvin perehtynyt Brennerin kokoelmaan ja luonnollisesti myös Elias Brenneriin itseensä. Laaja ja runsaasti kuvitettu teos kertoo myös Brennerin kuuluisasta teoksesta Thesaurus nummorum Sveo-Gothicorum (1691, 1731). Kirjan lopussa olevassa luettelossa esitellään Pushkinmuseossa olevat Brennerin kokoelmiin kuuluneet rahat ja mitalit. Niistä on valokuvien lisäksi myös Brennerin teoksen vastaava kuva, kun esine on voitu yhdistää alkuperäiseen luetteloon. Suomen Numismaattisen Yhdistyksen nettisivuilla on linkki, mitä kautta voi tilata julkaisun suoraan SNF:ltä.

Julkaisutilaisuuden yhteydessä järjestettiin myös erittäin mielenkiintoinen luentosarja. Aluksi Julia Krasnobaeva kertoi julkaisun tekemisestä sekä Brennerin kokoelmasta ja sen eri vaiheista. Luennon jälkeen Svenska Numismatiska Föreningen antoi Krasnobaevalle Elias Brenner -mitalin kiitoksena numismatiikan hyväksi tehdystä työstä. Seuraavaksi Torbjörn Sundqvist piti luennon Brennerin Thesaurus-teoksesta. Hän kertoi, miten Brenner alkoi noin 1680 tehdä suurtyötään kokoelmansa pohjalta. Oli myös erittäin mielenkiintoista nähdä julkaisun ensimmäisen painoksen eri versioita, josta osan Sundqvist oli tuonut mukanaan nähtäviksi. Luennon aikana tuli esille myös Brennerin merkittävä rooli heraldikkona. Tilaisuuden päätti Carina Burmanin luento Elias Brennerin puolisosta, omana aikanaan kuuluisasta mutta nykyisin vähän tunnetusta runoilijasta Sophia Elisabet Brenneristä. Esitelmien jälkeen SNF tarjosi lounaan Uppsalan tuomiokirkon vieressä olevassa Katedral-kaféetissa. Numismaattinen päivä huipentui Uppsalan yliopiston rahakabinetin esittelyyn. Kokoelmien hoitaja Ragnar Hedlund kertoi yliopiston merkittävästä kokoelmasta ja esitteli hienosti toteutettua näyttelyä.

Suomen Numismaattinen Yhdistys kiittää Ruotsin Numismaattista Yhdistystä mielenkiintoisesta ohjelmasta, hyvistä neuvotteluista ja lämpimästä vieraanvaraisuudesta. Kaikkein eniten ilahdutti kuitenkin huomata, miten aidosti molemmat yhdistykset ovat innostuneita yhteistyöstä. Ruotsin ja Suomen pitkän ja merkittävän yhteisen menneisyyden takia on luontevaa ja hyödyllistä lisätä yhteistyötä myös numismatiikan saralla.

Petteri Järvi