Keräilijän opas

Aikakauslehden ylimääräisenä numerona ilmestyy suomalaisten rahojen hinnasto nimeltään Keräilijän Opas. Se on jäsenetu, joka jaetaan jäsenillemme sen ilmestyessä. Opas on myös ostettavissa hyvin varustelluista rahaliikkeistä.

Keräilijän oppaan 12. painos on ilmestynyt vuoden 2020 alussa. Formaatti on sama tuttu kuin ennenkin, ja sisältö on pidetty laadukkaana.

Uutta

Markka- ja pennimääräisten kolikoiden varianttiluettelo on päivitetty. Koerahat ja työnäytteet on päivitetty ajan tasalle. Mukana ovat 2017 löydetty Eerik Pommerilaisen kuusinaisen uusi variantti ja Kuusiston linnassa lyödyt Sören Norbyn killinkit. Seteleistä mukana myös ns. ”faanejelmit”.

Setelin arvoon vaikuttavista on huomioitu tekijät kuin pelkät variantit. Erikseen on noteerattu niin 6.12.1917 painetut setelit kuin myös esimerkiksi Talvisodan aikana Vaasan kirjapainossa painetut 50 mk, 100 mk ja 500 markan setelit. Seteleiden osalta on myös huomioitu ns. Tirkkosen listan harvinaisuusnoteeraukset niiltä osin kuin se on ollut saatavissa. Suomalaisten eurokolikoiden hinnasto on myös lisätty luetteloon.

Hinnasto-osuuden rahat ovat värikuvina. Metallirahoista oppaassa edelleen hyväksi havaitut varianttipiirrokset, jotka ovat Reijo Vihosen ja Juha Halénin käsialaa.

Oppaan artikkelit

Opas sisältää myös neljä artikkelia: Variantit, virheet ja poikkeamat – SNY numeroinnin periaatteita, suomalaiset rahaväärennökset, Suomen 1800-luvun markkaseteleiden ulkoasusta ja samankaltaisuudesta muiden maiden setelien kanssa ja suomalaiset kantiinipoletit.

Lisäksi kirjassa on kattava katsaus kuntoluokitukseen ja numismatiikan alan kirjallisuuteen.

Jäsenille ilmainen

Keräilijän opas on ilmestyessään yhdistyksen jäsenille ilmainen.

Aiemmat keräilijän oppaat

Keräilijän opas on ilmestynyt jo vuodesta 1993. Vanhempia kappaleita on nähtävissä muun muassa yhdistyksen käsikirjastossa. Ohessa lista aiemmista oppaista ja niiden ilmestymisvuosista:

• 1. Keräilijän opas – 1993
  • 2. Keräilijän opas – 1994