Keräilijän opas

Aikakauslehden ylimääräisenä numerona ilmestyy hinnastomme Keräilijän Opas. Se on jäsenetu, joka jaetaan jäsenillemme sen ilmestyessä. Opas on myös ostettavissa rahakaupoista.

Yhdistyksen jäsenten kauan kaipaama Keräilijän oppaan 11. painos on ilmestynyt. Formaatti on sama tuttu kuin ennenkin, mutta sisältöä on vahvasti uudistettu.

Uutta

Markka- ja pennimääräisten kolikoiden varianttiluettelo on päivitetty. Koerahat ja työnäytteet on päivitetty ajan tasalle. Ensimmäistä kertaa mukana ovat 2017 löydetty Eerik Pommerilaisen kuusinaisen uusi variantti ja Kuusiston linnassa lyödyt Sören Norbyn killinkit. Seteleistä ovat ensimmäistä kertaa mukana ns. ”faanejelmit”.

Nyt on noteerattu myös setelin arvoon merkittävästi vaikuttavat muutkin tekijät kuin pelkät variantit. Erikseen on noteerattu niin 6.12.1917 painetut setelit kuin myös esimerkiksi Talvisodan aikana Vaasan kirjapainossa painetut 50 mk, 100 mk ja 500 markan setelit. Seteleiden osalta on myös huomioitu ns. Tirkkosen listan harvinaisuusnoteeraukset niiltä osin kuin se on ollut saatavissa.

Ensimmäistä kertaa kaikki hinnasto-osuuden rahat ovat värikuvina. Metallirahoista oppaassa edelleen hyväksi havaitut varianttipiirrokset, jotka ovat Reijo Vihosen ja Juha Halénin käsialaa.

Oppaan artikkelit

Opas sisältää myös kaksi artikkelia: Antti Vuoren ja Reijo Mäkisen artikkelin helsinkiläisten automaattiravintoloiden poleteista sekä Antti Heinosen artikkelin itsenäisyyden ajan setelihistorian erikoisuuksista.

Jäsenille ilmainen

Keräilijän opas on ilmestyessään yhdistyksen jäsenille ilmainen.