Turun rahoista webinaari

Webinaari 5: Keskiviikkona 26.10.2022 kello 18-19 – Keskiajan hopearahat – rahanlyönti Turun linnassa

Turku oli ainoa paikka Suomessa, missä sijaitsi rahapaja keskiajalla. Rahapaja perustettiin Eerik Pommerilaisen aikana vuoden 1410 tienoilla. Aluksi Turussa lyötiin kuuden penningin arvoisia ns. kuusinaisia erityisesti valtakunnan itäistä osaa varten. Kristoffer Baijerilaisen ja Kaarle Knuutinpojan aikana rahanlyönti jatkui, mutta tässä vaiheessa Turussa lyötiin muiden rahapajojen tapaan aurtoja ja penninkejä. Rahapaja oli Kustaa Vaasan aikana hetkellisesti uudestaan toiminnassa 1520-luvulla ja vuosina 1556–1558.

Turun museokeskus on tehnyt julkaisun Turun keskiaikaisesta rahanlyönnistä yhteistyössä Suomen Numismaattisen Yhdistyksen ja Svenska Numismatiska Föreningenin kanssa. Teos tullaan julkaisemaan loka-marraskuussa 2022.

Webinaarissa Petteri Järvi ja Frida Ehrnsten kertovat ensin kirjaprojektista ja lyhyesti kirjan sisällöstä, jonka jälkeen Yrjö Hyötyniemi käy tarkemmin läpi Eerik Pommerilaisen aikana lyötyjä kuusinaisia ja niiden arvoa. Artikkelissaan Hyötyniemi esittää kuusinaisen ja suomalaisen maamarkan olleen sidoksissa toisiinsa ja ensin mainitun olleen tämän vuoksi Ruotsin valtakunnassa ainutlaatuinen ja vakaa, suomalaisen yhteiskunnan tarpeisiin luotu rahayksikkö.

Ilmoittaudu webinaariin sähköpostitse aki.tsupari@snynumis.fi, ja lähetämme teille osallistumislinkin.

Turussa lyöty kuusinainen noin vuonna 1410
Turussa lyöty kuusinainen noin vuonna 1410

 

 

 

 

 

Aiemmat webinaarit löytyvät oheisen linkin kautta:

https://snynumis.fi/yhdistys/kerhot/webinaarit/