Museot ja hyödylliset linkit

Museoiden numismaattiset kokoelmat:

Rahakammiossa, Suomen kansallismuseossa, on Suomen laajin numismaattinen kokoelma. Kansallismuseon kokoelmissa on 230 000 esinettä, muun muassa metallirahoja, seteleitä, poletteja, mitaleita ja kunniamerkkejä sekä rahaleimasimia ja säästölippaita ja muuta rahojen valmistamiseen ja käyttöön liittyvää esineistöä. Kokoelman painopiste on Suomessa valmistetuissa ja käytetyissä tai muulla tavoin Suomeen liittyvissä esineissä, mutta siihen kuuluu myös vertailevaa aineistoa sekä erillisiä, myös ulkomaista esineistöä sisältäviä kokoelmia. Kansallismuseolla on myös Suomen laajin numismaattinen käsikirjasto. Valitettavasti vain pieni osa kokoelmasta on museon näyttelyissä julkisesti nähtävillä.

Kansallismuseon rahakammio

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Suomen Pankin rahamuseo esittelee rahan historiaa ja keskuspankin toimintaa Helsingissä, Suomen Pankin vieressä (Snellmaninkatu 2). Rahamuseo on tarkoitettu kaikille taloudesta ja yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneille. Rahamuseossa järjestetään myös numismaatikoita kiinnostavia rahanäyttelyitä.

Suomen numismaattisen yhdistyksen ensimmäisen puheenjohtajan Mauritz Hallbergin (1851-1924) keräämä rahakokoelma sijaitsee Pohjanmaan museossa Vaasassa. Se sisältää Suomessa käytettyjä Ruotsin ja Venäjän vallan aikaisia metallirahoja sekä Suomen markkoja vuoden 1963 rahauudistukseen saakka. Pohjanmaan museo sai rahakokoelman lahjoituksena vuonna 1956.

Ruotsin erittäin laajat, 650 000 kohteen numismaattiset kokoelmat sijaitsevat talousmuseossa Tukholmassa. Siellä on myös Ruotsin kuninkaallinen rahakabinetti (Kungliga Myntkabinettet). Museo on yksi Ruotsin valtion historiallisista museoista, ja sinne on koottu Ruotsin valtion raha- ja mitalikokoelma. Kokoelmiin kuuluu paljon harvinaisia varhaiskeskiaikaisia arabialaisia, saksalaisia ja anglosaksisia kolikoita. Ruotsin keskuspankin laaja kolikkokokoelma yhdistettiin virallisesti Kuninkaalliseen rahakabinettiin vuonna 2007.

Norjan kuninkaallinen rahakabinetti sijaitsee Oslossa, ja sen Kulttuurihistoriallisessa museossa. Rahakabinetissa on yli 250 000 numismaattista esinettä ja sinne on koottu Fridtjof Nansenin ja Roald Amundsenin rahakokoelmat. Kokoelmissa on paljon antiikin rahoja, kuten 20 000 Kreikan ja Rooman rahaa, yli 5000 Eurooppalaista viikinkiajan raha ja noin 20 000 Norjan viikinkiajan rahaa.

British Museumissa Lontoossa on yli 800,000 numismaattisen kohteen kokoelma. Kokoelmaan ja sen kuviin pääsee yllä olevan linkin kautta myös digitaalisesti. Museon kirjastossa on yli 20,000 kirjaa ja lukuisia numismatiikan alueen aikakauslehtiä.

rahalöytö

Suomalaista numismatiikan alueen erikoistumista:

Suomen Mitalitaiteen Kilta on perustettu 1965. Mitalitaiteen Kilta on mitalitaiteilijoiden, keräilijöiden, mitalinvalmistajien, taidegallerioiden ja museoiden yhdysside. Kilta edistää Suomen mitalitaidetta, tukee mitalin tekijöitä sekä mitalitaiteen tutkimusta ja julkaisutoimintaa.

Osakekirjakirjakeräilijät on vuonna 2007 perustettu Suomen osakekirjakeräilijöiden yhteisö. Osakekirjakeräilijät yhdistys edistää vanhojen, mitätöityjen, osakekirjojen keräilyä Suomessa.

Suomen Numismaattisen Yhdistyksen kerhoilla ja niiden toiminnassa pääsee tutustusmaan tarkemmin esimerkiksi antiikin rahoihin, kunniamerkkeihin ja euroihin.

 

Digitaalisia kansainvälisiä kokoelmia:

Berliinin rahakabinetilla on yksi maailman suurimmista numismaattisista kokoelmista, siellä on yli 500,000 kohdetta. Kokoelmassa on 102,000 metallirahaa antiikin Kreikasta, 50,000 roomalaista rajaa, 169,000 Euroopan keskiajan rahaa sekä 30,000 islamilaista tai Kauko-Idän rahaa.

Saksalaisella Heidelbergin yliopistolla on yli 5000 Rooman ja Kreikan antiikin rahan kokoelma. Kokoelma on kokonaisuudessaan digitoitu ja kuvineen saatavissa yllä olevan linkin kautta. Kokoelma on alunperin Georg Friedrich Creuzerin (1771-1858) jäämistöä, ja sitä sittemmin lisätty uusilla kohteilla.

Amerikan numismaattinen yhdistys ylläpitää Mantis tietokantaa eri vuosien rahoista, jotka on yhdistyksen kokoelmissa. Digitaalisessa luettelossa on mukana tarkat kuvat, mitat ja muut kuvaukset. Mukana on yli 600.000 eri aikakausien rahaa.

 

Digitaalisia kansainvälisiä numismaattisia lehtiä:

Nordisk Numismatisk Unionin jo vuodesta 1935 saakka ilmestynyt lehti ilmestyy nykyään neljä kertaa vuodessa. Lehti on luettavissa myös digitaalisessa muodossa.

SNY:n tanskalaisen sisaryhdistyksen Tanskan numismaattisen yhdistyksen (DNF) lehti Numismatisk rapport ilmestyy neljä kertaa vuodessa, ja on luettevissa myös digitaalisesti.

SNY:n ruotsalaisen sisaryhdistyksen (SNF) kahdeksan kertaa vuodessa ilmestyvä lehti Svensk numismatisk tidskrift on luettavissa uusinta numeroa lukuun ottamatta myös digitaalisesti. Ruotsin numismaattisella yhdistyksellä on runsaasti suomalaista numismaatikkoa kiinnostavia julkaisuja, jotka ovat helposti saatavilla. Käy katsomassa osoitteessa https://numismatik.se/2publikationer/ ja tutustu tarjontaan. Julkaisuja voi tilata sähköpostilla order@numismatik.se.

Vanhempia Belgian numismaattisen yhdistyksen lehtiä ja artikkeleita luettavissa digitaalisesti. Eri kielillä flaamiksi, ranskaksi ja myös englanniksi.

 

Digitaalisia kuvia ja kuvauksia aihepiireittäin:

Yli 250.000 kuvaa ja kuvausta itämaisista rahoista.

Tanskan numismaattisen yhdistyksen ylläpitämä rahojen luettelo ja hinnasto. Täysin digitaalinen Tanskan rahojen luettelo, mukana myös Tanskan siirtomaa-aika Länsi-Intiassa sekä rahat ennen vuoden 1873 rahauudistusta, alkaen Erik IV:stä (1241-1250). Täältä voit etsiä haluamasi vuoden rahat, ja löydät arviohinnan eri kuntoluokissa. Myös mahdollista tehdä oma luettelo PDF:ään.

 

Antiikin erikoissivustoja:

Ei-kaupallinen paljon perustietoa antiikin rahoista, niiden tunnistamisesta ja jopa valokuvauksesta sisältävä laadukas sivusto. Paljon kuvia ja muuta tietoa.

 

Rahalöydöt:

Laadukas sivusto, jossa Iso-Britannian rahalöydöt eri aika kausilta alkaen rautakaudelta (keltit), Rooman ja Bysantin kautta aina keskiaikaan saakka. Rahalöydöt löytyvät kartalla ja niistä on tarkat kuvaukset kuvineen. Myös eri aikakausien rahoja, eri hallitsijoita ja historiaa avataan sivustolla hyvin.

Työkaluja:

Kätevä rahanarvonlaskuri Suomen markan ja euron eriaikakausilta nykypäivään. Tällä on hyvä havainnollistaa inflaation vaikutus.

American numismatic associationin sivustolla erinomaisia webinaareja kuntoluokittamisesta, numismatiikan perusteista, väärennösten tunnistamisesta, valokuvauksesta, valokuvien digitaalisesta editoinnista, sijoittamisesta Morgan dollareihin ja Yhdysvaltojen sekä muidenkin maiden rahoista.

 

Hyviä applikaatiota (Android):

Älypuhelimeen asennettava näppärä metallirahojen tunnistusapplikaatio. Tunnistaa hyvinkin luotettavasti rahat kännykän kameraa hyödyntäen. Erityisen hyödyllinen arabian kirjoituksella tai muulla vaikeammin tunnistettavalla kirjoitukselle lyötyjen rahojen tunnistamiseen. Käyttö on ilmaista.

Eurorahojen lyöntimäärät ja arviohinnat sekä 2 euron erikoisrahoille että kiertoon suunnatuille UNC rahoille. Mukana lyöntimäärät rahojen eri laatuluokille.

Kätevä applikaatio kullan ja hopean hintatasoille.